Ciasto cytrynowe z cukinią

Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli lubisz ciasta z warzywami, wypróbuj przepis na bezglutenowe brownie z burakami, ciasto marchewkowe lub placek dyniowy. Palce lizać!

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka z chowu wolnoklatkowego
  • 1 szklanka cukru
  • prawie cała szklanka oleju
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 szklanki startej cukinii (trzemy na dużych oczkach)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wrzuć olej, startą cukinię, jajka, skórkę z cytryny oraz olej. Wymieszaj składniki mokre i suche w oddzielnych miskach, a następnie do jednej dużej przerzuć zarówno masę mokrą jak i suchą.



Krok 2

Połącz dokładnie, wymieszaj wszystko skrupulatnie łyżką. Blachę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra - dół), bez termoobiegu. Wylej ciasto na blachę i piecz przez 45 minut. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego! :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.