Idealne zarówno na śniadanie, jak i deser. Zdecydowanie smaczniejsze, niż te zakupione w piekarni.
Można je podać na ciepło lub zimno
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Sezam
Wegetariańskie
Z drożdży zrób rozczyn. Następnie dodaj do nich mąkę pszenną. Mieszaj. Mleko podgrzej, dolej letnią wodę, 1 jajko i ubijaj. Przełóż na blat i wyrabiaj. Dodaj olej. Wyrabiaj do momentu, aż ciało będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę. Przełóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
Teraz pora przygotować nadzienie. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj i odstaw do wystudzenia.
Jeżeli ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na blat i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj, by powstał owal.
Na każdy kawałek połóż dużą ilość nadzienia i złóż na pól. Zlep ze sobą narożniki, tak by nadzienie nie wypłynęło. Tak przygotowane bułeczki przełóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na min. 30 min., do podwojenia objętości.
Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Ułożone na blaszce bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz przez 20 min.
Dodaj komentarz