Bułeczki z pieczarkami i sezamem

Idealne zarówno na śniadanie, jak i deser. Zdecydowanie smaczniejsze, niż te zakupione w piekarni.
Można je podać na ciepło lub zimno

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej chlebowej
  • - 25 g świeżych drożdży
  • - 125 ml mleka
  • - 125 ml wody
  • - 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - sezam

Nadzienie:

  • - 500 g pieczarek
  • - 2 średnie cebule
  • - olej do smażenia
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z drożdży zrób rozczyn. Następnie dodaj do nich mąkę pszenną. Mieszaj. Mleko podgrzej, dolej letnią wodę, 1 jajko i ubijaj. Przełóż na blat i wyrabiaj. Dodaj olej. Wyrabiaj do momentu, aż ciało będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę. Przełóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.



Krok 2

Teraz pora przygotować nadzienie. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj i odstaw do wystudzenia.



Krok 3

Jeżeli ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na blat i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj, by powstał owal.



Krok 4

Na każdy kawałek połóż dużą ilość nadzienia i złóż na pól. Zlep ze sobą narożniki, tak by nadzienie nie wypłynęło. Tak przygotowane bułeczki przełóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na min. 30 min., do podwojenia objętości.



Krok 5

Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Ułożone na blaszce bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz przez 20 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.