Sajgonki z cielęciny

Sajgonki cielęce przypominają wyglądem naleśniki, lecz ich smak jest inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu z mięsa, warzyw i grzybów. Można je podawać na ciepło lub zimno.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g cielęciny bez kości
  • 6 grzybów mun
  • 20 g kiełków fasoli mung
  • papier ryżowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 sos słodko pikantny chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy i dwa razy mielimy w maszynce. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i moczymy 20 minut, a następnie odlewamy wodę, kroimy a następnie dodajemy je do mięsa.



Krok 2

Do mięsa i grzybów dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Papier ryżowy moczymy przez chwilę w wodzie, aby zrobił się miękki i układamy na blacie.



Krok 3

Na papier wykładamy 1 łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki. Najpierw farsz przykrywamy, a następnie zaginamy rogi. Zawijamy. Sajgonki smażymy na oleju na złocisty kolor.



Wskazówki

Sajgonki podajemy z sosem słodko pikantnym chilli.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.