Sajgonki cielęce przypominają wyglądem naleśniki, lecz ich smak jest inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu z mięsa, warzyw i grzybów. Można je podawać na ciepło lub zimno.
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Bez laktozy
Mięso dokładnie myjemy i dwa razy mielimy w maszynce. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i moczymy 20 minut, a następnie odlewamy wodę, kroimy a następnie dodajemy je do mięsa.
Do mięsa i grzybów dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Papier ryżowy moczymy przez chwilę w wodzie, aby zrobił się miękki i układamy na blacie.
Na papier wykładamy 1 łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki. Najpierw farsz przykrywamy, a następnie zaginamy rogi. Zawijamy. Sajgonki smażymy na oleju na złocisty kolor.
Sajgonki podajemy z sosem słodko pikantnym chilli.
Dodaj komentarz