Cake pops: ciasteczka na patyku

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasteczka:

  • 400 g upieczonego biszkoptu bez nadzienia lub małych biszkopcików albo waniliowych babeczek
  • 125 g sera Mascarpone Mlekpol
  • 50 ml mleka Mazurski Smak
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • skórka starta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • sztywne słomki lub gotowe patyczki do cake pops

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki masła Mazurski Smak
  • barwniki spożywcze
  • opcjonalnie kolorowa posypka cukrowa do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt, biszkopciki lub babeczki pokrusz na bardzo drobne kawałki, dodaj mleko, ser mascarpone, skórkę pomarańczową, miód i sok. Całość zmiel w malakserze lub dokładnie zagnieć w dłoniach.





Krok 2

Podziel ciasto na równe porcje wielkości orzecha włoskiego i zagnieć gładkie kulki.
Kulki ciasta włóż do zamrażarki na 15 minut.



Krok 3

W międzyczasie połam czekoladę na kostki, dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj dokładnie.
Rozlej polewę do 2-3 miseczek i do każdej dodaj odrobinę barwnika spożywczego, zamieszaj.



Krok 4

Patyczki do lizaków (lub słomki) zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i wbij w schłodzone kulki. Najlepiej jest je wkręcić, wówczas nie będą pękać po zastygnięciu polewy.





Krok 5

Kulki z patyczkami wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie zamocz je w rozpuszczonej czekoladzie i odstaw do stężenia.
Aby utrzymać lizaki w pionie można wbić je w kawałek styropianu lub kartonik z dziurkami.
Gdy polewa całkowicie stężeje, ozdób je według uznania. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.