Biszkopt, biszkopciki lub babeczki pokrusz na bardzo drobne kawałki, dodaj mleko, ser mascarpone, skórkę pomarańczową, miód i sok. Całość zmiel w malakserze lub dokładnie zagnieć w dłoniach.
Podziel ciasto na równe porcje wielkości orzecha włoskiego i zagnieć gładkie kulki.
Kulki ciasta włóż do zamrażarki na 15 minut.
W międzyczasie połam czekoladę na kostki, dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj dokładnie.
Rozlej polewę do 2-3 miseczek i do każdej dodaj odrobinę barwnika spożywczego, zamieszaj.
Patyczki do lizaków (lub słomki) zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i wbij w schłodzone kulki. Najlepiej jest je wkręcić, wówczas nie będą pękać po zastygnięciu polewy.
Kulki z patyczkami wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie zamocz je w rozpuszczonej czekoladzie i odstaw do stężenia.
Aby utrzymać lizaki w pionie można wbić je w kawałek styropianu lub kartonik z dziurkami.
Gdy polewa całkowicie stężeje, ozdób je według uznania. Smacznego!
Dodaj komentarz