Idealne na prezent i nie tylko! Ciasteczka na patyku zachwycą każdego.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Biszkopt, biszkopciki lub babeczki pokrusz na bardzo drobne kawałki. Dodaj mleko, mascarpone, skórkę pomarańczową, miód i sok. Całość zmiel w malakserze lub dokładnie zagnieć w dłoniach.
Podziel ciasto na równe porcje wielkości orzecha włoskiego i zagnieć gładkie kulki.
Kulki ciasta włóż do zamrażarki na 15 minut.
W międzyczasie połam czekoladę na kostki, dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Rozlej polewę do 2-3 miseczek i do każdej dodaj odrobinę barwnika spożywczego. Wmieszaj.
Patyczki do lizaków (lub słomki) zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i wbij w schłodzone kulki. Najlepiej jest je wkręcić, wówczas nie będą pękać po zastygnięciu polewy.
Kulki z patyczkami wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie zamocz je w rozpuszczonej czekoladzie i odstaw do stężenia. Kiedy polewa całkowicie stężeje, ozdób je według uznania. Smacznego!
Żeby utrzymać lizaki w pionie można wbić je w kawałek styropianu lub kartonik z dziurkami.
Dodaj komentarz