Cannelloni w sosie pomidorowym

Tradycyjne włoskie cannelloni. Idealne na romantyczna kolację lub jako obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • Natka pietruszki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 szczypty cukru
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 700 g mięsa mielonego, wołowego
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek

Składniki:

  • 18 rurek makaronu cannelloni
  • 100 g parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 190 ˚C. Włączamy funkcję termoobiegu.



Krok 2

Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy masło. Wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek. Wrzucamy mięso wczesnej wymieszane z jajkiem. Smażymy całość i doprawiamy sola i pieprzem.



Krok 3

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek i 1 dużą cebulę. Smażymy całość. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość blendujemy na jednolitą masę. Połowę dodajemy do farszu, resztę odstawiamy.



Krok 4

Nadziewamy rurki farszem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek, układamy cannelloni. Całość zalewamy pozostałą częścią sosu pomidorowego.



Krok 5

Pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem posypujemy zapiekankę startym parmezanem.



Wskazówki

Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.