Tradycyjne włoskie cannelloni. Idealne na romantyczna kolację lub jako obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawimy piekarnik na 190 ˚C. Włączamy funkcję termoobiegu.
Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy masło. Wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek. Wrzucamy mięso wczesnej wymieszane z jajkiem. Smażymy całość i doprawiamy sola i pieprzem.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Do naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek i 1 dużą cebulę. Smażymy całość. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość blendujemy na jednolitą masę. Połowę dodajemy do farszu, resztę odstawiamy.
Nadziewamy rurki farszem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek, układamy cannelloni. Całość zalewamy pozostałą częścią sosu pomidorowego.
Pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem posypujemy zapiekankę startym parmezanem.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz