Pieczony halibut ze szparagami

Halibut to ryba o delikatnym i bardzo łagodnym smaku. Jest niskotłuszczowy i bogaty w kwasy omega 3, witaminy grupy B oraz białko. W dodatku ze szparagami, które są głównym źródłem witaminy K i kwasu foliowego, tworzą naprawdę zdrowy i smaczny obiad, który podbije Twoje kubki smakowe.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 6 łyżek masła Mazurski Smak
  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kg filetu z halibuta (możesz też użyć filetu z łososia)
  • 10-13 pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki szczypiorku
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe estragonu
  • plasterki cytryny (do serwowania)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi umyj i pokrój na pół. Odkrój twarde końce. Umieść w średniej misce i odłóż na bok.



Krok 2

W małym rondelku, na średnim palniku rozgrzej masło i 2 łyżki oleju. Gdy masło się roztopi dodaj słodką paprykę i zdejmij z ognia.



Krok 3

Rybę dopraw solą i pieprzem z obu stron. Umieść na wysokiej blaszce do pieczenia lub w dużym naczyniu żaroodpornym. Rozłóż pomidorki oraz szparagi dookoła filetów. Również dopraw je solą i pieprzem. Polej mieszanką masła tak, aby wszystko równomiernie się pokryło.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz przez ok. 15-25 minut, aż ryba się zarumieni, a szparagi zrobią się jasnozielone i miękkie.



Krok 5

Wyjmij blachę z piekarnika. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek, sok z cytryny, estragon i pozostałe 5 łyżek oliwy. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 6

Przełóż rybę oraz warzywa na talerz. Podawaj z plastrami cytryny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.