Tagine z dynią i kurczakiem

Autor:

Celuusia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, cynamonu, goździków, pieprzu cayenne
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1x1 cm
  • 0,5 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1x1 cm
  • 1 łyżka harissy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 cytryny (pokrojonej w plastry)
  • 1 szczypta szafranu
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 2 łyżki kolendry
  • 1/4 szklanki granatu
  • 200 g kaszy bulgur

Przygotowanie

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i smażyć do momentu zbrązowienia.



Krok 2

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu uzyskania złocistego koloru. Dodać czosnek, imbir, kurkumę, cynamon, imbir, goździki, pieprz cayenne i smażyć do uwolnienia aromatu.



Krok 3

Dodać bulion, usmażonego wcześniej kurczaka, dynię, jabłko, harissę, miód, żurawinę, cytrynę, szafran, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż dynia będzie miękka, ok. 20 minut. Uważać, by nie rozgotować.



Krok 4

Podawać z ugotowaną według instrukcji na opakowaniu kaszą bulgur. Całość dania obficie posypać kolendrą, posiekanymi migdałami i granatem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.