Placki ziemniaczano-dyniowe

Autor:

Lucyna Konior

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 60 dkg. ziemniaków
  • 60 dkg. oczyszczonej dyni (bez skóry i środka z pestkami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej lub masło Łaciate do smażenia – wg. uznania
  • kefir lub Śmietana Łaciata 12%

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Przełożyć na sito i osączyć z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek obrać i również zetrzeć na małych oczkach tarki. Na drobno zetrzeć też wcześniej oczyszczoną dynię. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać łyżką masę ziemniaczano – dyniową i kłaść na tłuszcz formując placki. Proponuję nie za duże, bo takie łatwo się odwraca i smakują najlepiej :) Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano, po ok. 4 min. z każdej Gotowe placki osuszyć na papierowym ręczniku, Dobrze jest też nagrzać piekarnik do ok. 50 – 70 st. i tam odkładać placki zanim wszystkie zostaną usmażone. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany czy po prostu ze szklanką zimnego kefiru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.