Cannelloni to rodzaj makaronu wywodzący się z Włoch - rurki, wewnątrz których umieszcza się dowolny farsz, na przykład z mięsa mielonego, suszonych pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Z pewnością będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych makaronów, takich jak spaghetti czy penne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać ½ cebuli i zeszklić. Następnie dodać mięso. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać 1 puszkę krojonych pomidorów i gotować bez przykrycia około 8 minut, aby odparowała większość wody. Spróbować i dosolić do smaku. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przestudzić.
Posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pozostałą połowę cebuli. Smażyć 2 minuty, dodać czosnek. Smażyć razem minutę, dodać pomidory, cukier, cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.
Listki bazylii posiekać. 100 g mozzarelli i całość suszonych pomidorów pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Wbić jajko i wymieszać. Pozostałą mozzarellę zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Dno naczynia żaroodpornego pokryć cienką warstwą sosu pomidorowego. Za pomocą łyżeczki nafaszerować rurki. Ułożyć je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalać resztą sosu pomidorowego. Posypać mozzarellą.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz