Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1-2 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 1 kostka rosołowa
  • Główka kapusty

Sos grzybowy:

  • 1 szkl. wywaru z grzybów
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby dokładnie umyć i zamoczyć na 1-2 godziny.



Krok 2

Następnie ugotować, wyjąć z wywaru, posiekać.



Krok 3

Kaszę wypłukać i ugotować w 2-2,5 szkl wody.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone mięso, podsmażyć.



Krok 5

Następnie wsypać kaszę i grzyby. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.



Krok 6

Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i zdjąć 6-8 liści, usunąć twardy nerw. Na każdy liść włożyć porcję farszu, zawinąć jak krokiety. Ciasno ułożyć w rondlu, zalać gorącą wodą, pokruszyć kostkę rosołową, przykryć i gotować do miękkości kapusty około pół godziny.



Krok 2

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, połączyć z 1,5 szkl. wywaru z grzybów. Dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.