Zupa krem z soczewicy

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • Cukier do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku

Dodatkowo:

  • Boczek wędzony
  • Pieczywo

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, dodać obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy i gotować do miękkości (około pół godziny).





Krok 2

Na patelni zrumienić mąkę, wymieszać z olejem. Zasmażkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, zagotować, usunąć liść laurowy, następnie zmiksować.





Krok 3

Do gorącej zupy dodać masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z chipsami z boczku i pieczywem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.