Jagnięcina z fasolką i pomidorami

Jagnięcina z fasolką i pomidorami to pyszne, szybko przyrządzane, niezwykłe danie. Pasuje na kolację. Jest źródłem wielu składników odżywczych i cennych dla naszego organizmu witamin. Danie najlepiej serwować na ciepło.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 700 g steków jagnięcych
  • - 500 g ziemniaków
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • - 5 cebulek dymek
  • - 60 g suszonych pomidorów
  • - 5 liści mięty

Przygotowanie

Krok 1

Kotlety jagnięce smarujemy oliwą, następnie posypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, na której przez 7 minut smażymy kotlety. Po zdjęciu z ognia, przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut.



Krok 2

Następnie wrzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy przez 15 minut. Później dodajemy do nich fasolkę zieloną na ostatnie 5 minut gotowania.



Krok 3

Ugotowane warzywa dokładnie odcedzamy i przekładamy do dużej miski z pokrojoną cebulą i suszonymi pomidorami. Dodajemy do niej również mięso, które wcześniej kroimy na średnie kawałki.



Krok 4

Na koniec przygotowujemy sos. Mieszamy miętę z oliwą, sokiem z cytryny, octem, musztardą. Dodajemy również miód. Potem dolewamy do nich soki, które wyciekły podczas smażenia mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Sosem polewamy przygotowane mięso i warzywa. Przed podaniem potrawę posypujemy drobno pokrojonymi liśćmi mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.