Jagnięcina z fasolką i pomidorami to pyszne, szybko przyrządzane, niezwykłe danie. Pasuje na kolację. Jest źródłem wielu składników odżywczych i cennych dla naszego organizmu witamin. Danie najlepiej serwować na ciepło.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Kotlety jagnięce smarujemy oliwą, następnie posypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, na której przez 7 minut smażymy kotlety. Po zdjęciu z ognia, przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut.
Następnie wrzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy przez 15 minut. Później dodajemy do nich fasolkę zieloną na ostatnie 5 minut gotowania.
Ugotowane warzywa dokładnie odcedzamy i przekładamy do dużej miski z pokrojoną cebulą i suszonymi pomidorami. Dodajemy do niej również mięso, które wcześniej kroimy na średnie kawałki.
Na koniec przygotowujemy sos. Mieszamy miętę z oliwą, sokiem z cytryny, octem, musztardą. Dodajemy również miód. Potem dolewamy do nich soki, które wyciekły podczas smażenia mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Sosem polewamy przygotowane mięso i warzywa. Przed podaniem potrawę posypujemy drobno pokrojonymi liśćmi mięty.
Dodaj komentarz