Boczek (lub włoską pancette) kroimy w drobną kostkę i smażymy go w garnku z oliwą, aż się zrumieni. Cebulę, czosnek, marchewkę i selera drobno kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i smażymy 3/4 minuty. Dodajemy zioła kuchni włoskiej, mięso, sól himalajską drobnoziarnistą, pieprz czarny mielony i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, dolewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy krojone pomidory. Sos mieszamy i na małej mocy gotujemy przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy Mleko Łaciate UHT 3,2% bez laktozy, aby złagodzić kwasowość pomidorów.
Bierzemy formę żaroodporną. Rurki cannelloni napełniamy sosem, następnie układamy kolejno na dnie formy. Na koniec makaron polewamy dokładnie sosem, tak aby był całkowicie przykryty, dzięki czemu nie wyschnie w czasie pieczenia. Na wierzchu układamy Ser Gouda bez laktozy w plastrach Mlekpol, pieczemy 15-25 minut w temperaturze 175-180 C. Gotowe danie posypujmy bazylią dla dekoracji. Smacznego!
Dodaj komentarz