Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g rurek cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g sera Gouda bez laktozy plastrach Mlekpol
  • 150 g wędzonego boczku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łodyki selera naciowego
  • 2 marchew
  • 2 łyżki ziół kuchni włoskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • świeża bazylia

Przygotowanie

Krok 1

Boczek (lub włoską pancette) kroimy w drobną kostkę i smażymy go w garnku z oliwą, aż się zrumieni. Cebulę, czosnek, marchewkę i selera drobno kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i smażymy 3/4 minuty. Dodajemy zioła kuchni włoskiej, mięso, sól himalajską drobnoziarnistą, pieprz czarny mielony i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, dolewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy krojone pomidory. Sos mieszamy i na małej mocy gotujemy przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy Mleko Łaciate UHT 3,2% bez laktozy, aby złagodzić kwasowość pomidorów.



Krok 2

Bierzemy formę żaroodporną. Rurki cannelloni napełniamy sosem, następnie układamy kolejno na dnie formy. Na koniec makaron polewamy dokładnie sosem, tak aby był całkowicie przykryty, dzięki czemu nie wyschnie w czasie pieczenia. Na wierzchu układamy Ser Gouda bez laktozy w plastrach Mlekpol, pieczemy 15-25 minut w temperaturze 175-180 C. Gotowe danie posypujmy bazylią dla dekoracji. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.