Mielone z cukinią i porem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 średni por
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 jajko
  • ½ bułki kajzerki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleka Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Płatki kukurydziane
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć.



Krok 2

Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić.



Krok 3

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.



Krok 4

Do mielonego mięsa dodać odciśniętą cukinię, bułkę, por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).



Krok 5

Formować kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.