Cannelloni z sosem bolońskim

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 18 rurek cannelloni, około 200 g,
  • sos boloński z poniższego przepisu,
  • sos beszamelowy z poniższego przepisu

Sos boloński:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego),
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego),
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina,
  • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego,
  • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub passaty pomidorowej,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła Łaciate,
  • 2 łyżki mąki,
  • 300 ml mleka Łaciate,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar Mlekpol

Przygotowanie

Sos Boloński

Na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę, obsmażyć.

Następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek.
Zrumienić co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami.

Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.

Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać.

Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki.

Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.



Sos beszamelowy

Masło należy roztopić na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając.

Mleko należy wlewać stopniowo, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.

Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, zdjąć z ognia.



Cannelloni

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie należy przygotować formę żaroodporną.

Rurki napełnić farszem. Układać jedną przy drugiej.

Polać sosem beszamelowym, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 20 -25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.