Na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę, obsmażyć.
Następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek.
Zrumienić, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami.
Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać.
Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki.
Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
Masło należy roztopić na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Mleko należy wlewać stopniowo, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać, aż ser się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Następnie należy przygotować formę żaroodporną.
Rurki napełnić farszem. Układać jedną przy drugiej.
Polać sosem beszamelowym, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 20 -25 minut.
Dodaj komentarz