Karkówka pieczona w przyprawach

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8-10 ziarenek jałowca
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Przygotowanie

Krok 1

Ziele angielskie, kminek i jałowiec rozgnieść tłuczkiem w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, pieprzem, solą i zmiażdżonymi przyprawami. Umyte mięso osuszyć, natrzeć przygotowaną marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na noc.





Krok 2

Następnego dnia oprószyć majerankiem i wędzoną papryką. Wlać wino, przykryć i włożyć na 1,5-2 godziny do nagrzanego do 200°C piekarnika. Co kilkanaście minut mięso polewać powstałym sosem.





Wskazówki

Karkówka wieprzowa pieczona w przyprawach to wyśmienite mięso do obiadu lub kanapek. Wspaniale smakuje z sosem, kopytkami i surówką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.