Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, przecier i zagotowujemy. Następnie dodajemy mascarpone i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy.
Garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy całość. Przed podaniem wierzch posypujemy startym parmezanem. Dodajemy także posiekane listki bazylii.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz