Gnocchi z pomidorami i mascarpone

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Sos

  • 1 puszka (400 g) pomidorków bez skórki w zalewie
  • 180 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan (odrobina do dekoracji)
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, przecier i zagotowujemy. Następnie dodajemy mascarpone i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy.



Krok 4

Garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy całość. Przed podaniem wierzch posypujemy startym parmezanem. Dodajemy także posiekane listki bazylii.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.