Pikantna zupa fasolowa

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag fasoli Jaś
  • 20 dag wędzonki
  • 30 dag kiełbasy cienkiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kromka czerstwego tostowego chleba
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki
  • Kawałek papryczki chili
  • 0,4 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Krok 1

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półkrążki, wędzonkę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zrumienić pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę.





Krok 2

Fasolę zamoczyć na noc, następnego dnia ugotować na pół miękko w świeżej, lekko osolonej wodzie, połączyć z wędliną.





Krok 3

Dodać koncentrat, paprykę mieloną, posiekaną papryczkę chili, kminek, pomidory i pokrojony w kostkę chleb . Gotować do miękkości, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.





Wskazówki

Do fasolki można dodać papryczkę chili według swojego upodobania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.