Do miski z mąką dodaj cukier puder, sól, cynamon mielony, masło i jajko. Składniki przełóż do misy robota kuchennego i wyrób w nim ciasto. Po kilku minutach dodaj spirytus i wino, po czym dalej mieszaj. Gdy ciasto będzie już jednolitą masą zrób z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Do miski przełóż mascarpone. Dodaj do niego nasiona z laski wanilii, cukier puder, serek homogenizowany i cukier ze skórką cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Obrane pistacje drobno posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj i przełóż krem do rękawa cukierniczego, a następnie schłodź w lodówce przez około godzinę.
Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego kółka. Każdą porcję ciasta owiń wokół metalowej rurki. W garnku rozgrzej olej i smaż ciasto do momentu, aż będzie rumiano-złote.
Gotowe cannoli przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wystudzone cannoli wypełnij w środku kremem mascarpone. Na koniec deser posyp cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Smacznego!
Dodaj komentarz