Cannoli z kremem mascarpone

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 40 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 20 ml spirytusu
  • 70 ml wina Marsala

Krem:

  • 500 g mascarpone Mlekpol
  • 1 serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy
  • 60 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytryny
  • 1 garść pistacji

Dodatkowo:

  • olej
  • cukier puder
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

Krok 1

Do miski z mąką dodaj cukier puder, sól, cynamon mielony, masło i jajko. Składniki przełóż do misy robota kuchennego i wyrób w nim ciasto. Po kilku minutach dodaj spirytus i wino, po czym dalej mieszaj. Gdy ciasto będzie już jednolitą masą zrób z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.



Krok 2

Do miski przełóż mascarpone. Dodaj do niego nasiona z laski wanilii, cukier puder, serek homogenizowany i cukier ze skórką cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Obrane pistacje drobno posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj i przełóż krem do rękawa cukierniczego, a następnie schłodź w lodówce przez około godzinę.



Krok 3

Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego kółka. Każdą porcję ciasta owiń wokół metalowej rurki. W garnku rozgrzej olej i smaż ciasto do momentu, aż będzie rumiano-złote.



Krok 4

Gotowe cannoli przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wystudzone cannoli wypełnij w środku kremem mascarpone. Na koniec deser posyp cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.