Carpaccio wołowe, czyli bardzo cieniutkie kawałki wołowiny podawane z kaparami, rukolą i parmezanem. Idealna propozycja na ciekawą, wykwintną przystawkę.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Mięso wołowe myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, które następnie umieszczamy w folii spożywczej i bardzo delikatnie tłuczemy.
Plasterki wołowiny skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, polewamy łyżką oliwy i pozostawiamy na ok. 15 minut, aż całość się zamarynuje.
Parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim plasterki polędwicy. Dodajemy również kapary i rukolę. Ponownie skraplamy łyżką oliwy.
Dekorujemy np. bazylią.
Dodaj komentarz