Carpaccio wołowe z kaparami

Carpaccio wołowe, czyli bardzo cieniutkie kawałki wołowiny podawane z kaparami, rukolą i parmezanem. Idealna propozycja na ciekawą, wykwintną przystawkę.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g polędwicy wołowej
  • - 30 g parmezanu
  • - 50 g odsączonych kaparów
  • - 50 g rukoli
  • - 2 łyżki oliwy
  • - sok z 1 cytryny
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, które następnie umieszczamy w folii spożywczej i bardzo delikatnie tłuczemy.



Krok 2

Plasterki wołowiny skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, polewamy łyżką oliwy i pozostawiamy na ok. 15 minut, aż całość się zamarynuje.



Krok 3

Parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim plasterki polędwicy. Dodajemy również kapary i rukolę. Ponownie skraplamy łyżką oliwy.



Krok 4

Dekorujemy np. bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.