Dressing miodowo-cytrynowy z dodatkiem tymianku i rozmarynu

Słodko kwaśny sos do sałatek. Przygotowywany na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz z dodatkiem ziół. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw.

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - sok z 2 cytryn i skórka starta z ½ cytryny
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 3-4 łyżeczki ciepłej wody
  • - 2 łyżki miodu
  • - szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • - świeży tymianek i rozmaryn

Przygotowanie

Krok 1
Miód rozpuszczamy w cieplej wodzie, łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.

Krok 2
Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, oliwę i zioła.

Krok 3
Całość ubijamy energicznie trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, ewentualnie cukrem (sos ma mieć wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak i aromat z nutą miodową w tle).

Wskazówki

Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez utrzepywanie lub wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą koloidalną zawiesinę. Przechowywane wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.