Słodko kwaśny sos do sałatek. Przygotowywany na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz z dodatkiem ziół. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.
Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, oliwę i zioła.
Całość ubijamy energicznie trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, ewentualnie cukrem (sos ma mieć wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak i aromat z nutą miodową w tle).
Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez utrzepywanie lub wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą koloidalną zawiesinę. Przechowywane wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.
Dodaj komentarz