Dressing miodowo-cytrynowy z dodatkiem tymianku i rozmarynu

Słodko kwaśny sos do sałatek. Przygotowywany na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz z dodatkiem ziół. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn i skórka starta z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki ciepłej wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • - szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • - świeży tymianek i rozmaryn

Przygotowanie

Krok 1

Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.



Krok 2

Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, oliwę i zioła.



Krok 3

Całość ubijamy energicznie trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, ewentualnie cukrem (sos ma mieć wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak i aromat z nutą miodową w tle).



Wskazówki

Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez utrzepywanie lub wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą koloidalną zawiesinę. Przechowywane wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.