Dressing miodowo-cytrynowy z dodatkiem tymianku i rozmarynu

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Składniki

Składniki:

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- sok z 2 cytryn i skórka starta z ½ cytryny

- ¼ łyżeczki soli

- 3-4 łyżeczki ciepłej wody

- 2 łyżki miodu

- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- świeży tymianek i rozmaryn

Przygotowanie

Krok 1
  • Miód rozpuszczamy w cieplej wodzie, łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.
Krok 2
  • Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, oliwę i zioła.
Krok 3
  • Całość ubijamy energicznie trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, ewentualnie cukrem (sos ma mieć wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak i aromat z nutą miodową w tle).

Wskazówki

  • Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez utrzepywanie lub wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą koloidalną zawiesinę. Przechowywane wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0