Wytrawna warzywna tarta, która jest bardzo smaczna i sycąca. Jest prosta w przygotowaniu, sprawdzi się na obiad albo kolację.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy składniki nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość zagniatamy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowanej odrobiną masła. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Smarujemy je lekko oliwą i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do piekarnika na 30 minut. W czasie pieczenia obracamy kalafior dwa razy, aby równomiernie się upiekł.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją na oliwie i przyprawimy solą oraz pieprzem. Dusimy przez około 20 minut. Gdy kalafior będzie gotowy, wyciągamy go z piekarnika, ale nie wyłączamy go.
Spód tarty smarujemy musztardą. Układamy cebulę. W misce ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i pokruszonym serem feta. Dodajemy ser Graviera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki mieszamy.
Upieczony kalafior kroimy w plasterki i układamy na tarcie. Wylewamy masę serową. Całość posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Dodaj komentarz