Casserole z łososiem, serem i warzywami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g świeżego filetu z łososia (bez skóry)
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 - 100 ml mleka Mazurski Smak
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 1 opakowanie dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • 2 średnie jajka
  • 6 - 8 plastrów sera Królewskiego z Kolna
  • 150 g świeżego groszku cukrowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonej pikantnej papryczki
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ryb
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Łososia pokrój na kostkę o boku około 3-4 cm. Skrop sokiem z cytryny i dodaj przyprawę do ryb. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 15 minut.



Krok 2

Ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj miękkie masło, zioła prowansalskie, mieloną pikantną papryczkę i połącz z ziemniakami. Stopniowo dodawaj mleko i śmietanę, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji - purre powinno być gęste jak krem do tortów. Dopraw solą do smaku.



Krok 3

Szparagi umyj w zimnej wodzie, osusz i odłam zdrewniałe końce. Jeśli szparagi są cienkie - nie obieraj ich. Z grubszych należy usunąć skórkę. Szparagi pokrój na 3 cm kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty, odsącz z wody i wystudź.



Krok 4

Ustaw temperaturę piekarnika na 220 °C (grzanie góra - dół lub 200 °C - termoobieg).
W misce wymieszaj jajka z dipem śmietanowym. Kawałki łososia odsącz na sitku. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj cienko olejem. Przełóż połowę szparagów i groszek, przelej 1/2 dipu z jajkami oraz połóż połowę kostki z łososia. Przykryj całość plastrami sera.
Dodaj kolejną warstwę szparagów z groszkiem oraz łososia. Dodaj reszę dipu i połóż ser.
Puree ziemniaczane przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (lub inną) wyciśnij dekoracyjny wzór na wierzchu cassrrole.
Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 15 -20 minut aż wierzch wyraźnie się zarumieni. Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, rozsmaruj puree na zapiekance lub nałóż je za pomocą łyżeczki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.