Tarator to chłodnik wywodzący się z Bułgarii, gdzie najczęściej serwuje się go jako przystawkę w upalne dni. Jego bazą jest jogurt grecki, a całości smaku dopełniają ogórki, czosnek, koperek i orzechy włoskie. Warto wypróbować ten przepis, gdyż jest to ciekawa odskocznia od klasycznego, ogórkowego chłodnika.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Drobno pokrój czosnek.
Posiekaj koperek i orzechy. Odłóż część do dekoracji.
W misce wymieszaj jogurt, ogórki, czosnek, orzechy, koperek i sok z cytryny. Posól i popieprz do smaku.
Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Tarator serwuj skropiony oliwą z oliwek, posypany koperkiem i orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz