Tarator – chłodnik bułgarski

Tarator to chłodnik wywodzący się z Bułgarii, gdzie najczęściej serwuje się go jako przystawkę w upalne dni. Jego bazą jest jogurt grecki, a całości smaku dopełniają ogórki, czosnek, koperek i orzechy włoskie. Warto wypróbować ten przepis, gdyż jest to ciekawa odskocznia od klasycznego, ogórkowego chłodnika.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • - 500 g ogórków
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 50 g orzechów włoskich
  • - 1 pęczek koperku
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 2

Drobno pokroić czosnek.



Krok 3

Posiekać koperek i orzechy. Odłożyć część do dekoracji.



Krok 4

W misce wymieszać jogurt, ogórki, czosnek, orzechy, koperek i sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 5

Odstawić do lodówki do schłodzenia.



Krok 6

Tarator serwować skropiony oliwą z oliwek, posypany koperkiem i orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.