Tarator to chłodnik wywodzący się z Bułgarii, gdzie najczęściej serwuje się go jako przystawkę w upalne dni. Jego bazą jest jogurt grecki, a całości smaku dopełniają ogórki, czosnek, koperek i orzechy włoskie. Warto wypróbować ten przepis, gdyż jest to ciekawa odskocznia od klasycznego, ogórkowego chłodnika.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Drobno pokroić czosnek.
Posiekać koperek i orzechy. Odłożyć część do dekoracji.
W misce wymieszać jogurt, ogórki, czosnek, orzechy, koperek i sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Tarator serwować skropiony oliwą z oliwek, posypany koperkiem i orzechami.
Dodaj komentarz