Focaccia włoska łąka

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 300 g mąki pszennej typ 00
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml letniej wody
  • szczypta cukru

dodatki:

  • 10 czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor żółty i czerwony
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 kabanosy
  • listki szpinaku, bazylii, szczypiorek, natka pietruszki
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 plasterek salami
  • olej
  • zioła: bazylia, oregano suszone

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.



Wykonanie

Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek.
Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.
Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.
Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami.
Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.