Cebularz a'la pizza

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cebuli podsmażanej

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 5-10 dag żółtego sera
  • 2-3 łyżki oleju
  • Papryka mielona
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuszczone w cukrze drożdże połączyć z mąką i mlekiem, wymieszać i wyrabiać około 10 minut.





Krok 2

Po kilku minutach wyrabiania dodać oliwę, sól, smażoną cebulę, siemię lniane i posiekany szczypiorek.





Krok 3

Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 4

Na oleju podsmażyć posiekane w piórka cebule, przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 5

Z wyrośniętego ciasta uformować krążek i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Cebulę wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i oprószyć mieloną papryką.





Krok 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 12 minut.





Wskazówki

Do podsmażonej cebuli można dodać posiekanych pieczarek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.