Drożdże substrat wsypać do miski, wymieszać z mlekiem, cukrem i pszenną mąką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pełnoziarnistą. Dodać sól, oliwę, wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut. Wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać rozmrożoną dynię, podsmażyć. Wsypać posiekane pieczarki, dusić 3-4 minuty. Połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ułożyć ugotowaną, pokrojoną fasolkę, oprószyć suszonym oregano, posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Drożdże substrat wsypać do miski, wymieszać z mlekiem, cukrem i pszenną mąką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pełnoziarnistą. Dodać sól, oliwę, wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut.
Wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać rozmrożoną dynię, podsmażyć.
Wsypać posiekane pieczarki, dusić 3-4 minuty.
Połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Ułożyć ugotowaną, pokrojoną fasolkę, oprószyć suszonym oregano, posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz