Chatka z piernika

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Piernik

  • ❄ 350 g mąki pszennej tortowej
  • ❄ 1 łyżeczka sody
  • ❄ 2 łyżki przyprawy korzennej
  • ❄ 1 jajko
  • ❄ 100 g cukru pudru
  • ❄ 80 g masła Mazurski Smak
  • ❄ 4-5 łyżek miodu

Lukier

  • ❄ 2 białka
  • ❄ 300 g cukru pudru

Przygotowanie

Pierniczki:

W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Jajko roztrzep z łyżką cukru pudru.
Resztę cukru przesyp do garnka i dodaj miód i masło potem rozpuść całość i dodaj do masy.
Wyrób ciasto i rozwałkuj.
Wycinaj formy domku a gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 8 minut w 180°C. Po upieczeniu udekoruj według uznania i za pomocą lukru sklej razem w jedną całość.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Lukier:

Lukier: Białko roztrzep z cukrem pudrem aż powstanie gesty lukier.
Gotowy przełóż do rękawa cukierniczego i sklej nim poszczególne części piernikowej chatki.



Wskazówki

Okna to listki żelatyny. Są same w sobie takie piękne i pasują do domku.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.