Drożdżowe ciasto z jagodami

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 4 jajka,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka Łaciate,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka jagód,
  • 1/2 kostki masła Łaciate

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 4

Rozwałkowujemy na placek, posypujemy jagodami i zwijamy w roladę. Kroimy na dziewięć części i układamy w prostokątnej formie.



Krok 5

Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, posypujemy nią wierzch ciasta.



Krok 6

Pieczemy przez około 50 minut w 180 st.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.