Gulasz z piersi kurczaka w marynacie jogurtowej

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę.



Krok 2

Przygotować marynatę: do jogurtu naturalnego dodać curry, tymianek, paprykę słodką, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.



Krok 3

Zanurzyć mięso w marynacie, przykryć pojemnik i wstawić na noc do lodówki.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać mięso i podsmażyć przez chwilę.



Krok 5

Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka, podlać wodą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.



Krok 6

Wymieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do sosu. Zagotować.



Krok 7

Podawać z ryżem lub kaszą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.