Zwolenników smaku curry jest wielu. Najprostsza wersja risotta. Ważne, aby nasz ryż uzyskał odpowiednią konsystencję podczas gotowania.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cebule i ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy ryż. Całość smażymy 1 minutę. Wlewamy wino. Po jego całkowitym wyparowaniu, dodajemy porcjami bulion.
Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Ostrożnie mieszamy.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i curry. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby ryż uzyskał odpowiedni smak i aromat.
Risotto idealnie smakuje z białym, wytrawnym winem.
Dodaj komentarz