Risotto z curry

Zwolenników smaku curry jest wielu. Najprostsza wersja risotta. Ważne, aby nasz ryż uzyskał odpowiednią konsystencję podczas gotowania.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 łyżki masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebule i ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy ryż. Całość smażymy 1 minutę. Wlewamy wino. Po jego całkowitym wyparowaniu, dodajemy porcjami bulion.



Krok 2

Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Ostrożnie mieszamy.



Krok 3

Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i curry. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby ryż uzyskał odpowiedni smak i aromat.



Wskazówki

Risotto idealnie smakuje z białym, wytrawnym winem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.