Chleb na maślance

Najlepszy chleb domowego wypieku. Miękki, delikatny w smaku i z chrupiącą skórką.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Zaczyn:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki Mrągowskiej
  • 125 g wody
  • 10 g drożdży

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g wody
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin.



Krok 2

Przygotowujemy właściwe ciasto. Do zaczynu dodajemy mąkę i ciepłą wodę. Mieszamy. Wsypujemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto rękoma. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Odstawiamy na 30 minut.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. W piekarniku umieszczamy naczynie żaroodporne z woda. Pieczemy 40 minut.



Wskazówki

Najlepiej wykonać zaczyn dzień wcześniej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.