Placek z morelami

Jeśli nie masz pomysł na coś słodkiego, sięgnij po ten przepis. To placek, którego przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdzi się na szybki deser i zasmakuje każdemu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • ok 400-600 g moreli
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.



Krok 2

Masło roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz moreli i cukru pudru wymieszać w misce. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni.



Krok 3

Morele myjemy i kroimy na pół. Usuwamy pestki. Połówki układamy na cieście.



Krok 4

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.