Rustykalna tarta truskawkowo-rabarbarowa

Połączenie truskawek i rabarbaru idealnie sprawdzi się na lato. Tarta jest krucha i bardzo smaczna. Na pewno zasmakuje domownikom.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier puder oraz sól. Następnie kroimy masło i także dodajemy je do mąki. Siekamy całość nożem i po chwili dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto na gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy truskawki z rabarbarem w misce, dodajemy cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy całość.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 34 cm. Następnie układamy rabarbar z truskawkami na cieście tak, aby zostało około 2-3 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Zawijamy brzegi ciasta i lekko dociskamy je do nadzienia. Roztrzepujemy białko i smarujemy nim brzegi ciasta.



Krok 4

Wstawiamy tarte do piekarnika na 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.