Połączenie truskawek i rabarbaru idealnie sprawdzi się na lato. Tarta jest krucha i bardzo smaczna. Na pewno zasmakuje domownikom.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier puder oraz sól. Następnie kroimy masło i także dodajemy je do mąki. Siekamy całość nożem i po chwili dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto na gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy truskawki z rabarbarem w misce, dodajemy cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy całość.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 34 cm. Następnie układamy rabarbar z truskawkami na cieście tak, aby zostało około 2-3 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Zawijamy brzegi ciasta i lekko dociskamy je do nadzienia. Roztrzepujemy białko i smarujemy nim brzegi ciasta.
Wstawiamy tarte do piekarnika na 35-40 minut.
Dodaj komentarz