Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Obie mąki i drożdże wsypać do miski. Dodać siemię, ziarna słonecznika, sól i płatki owsiane, wymieszać. Odłożyć po 1 łyżce płatków owsianych i ziaren słonecznika.
Do suchych składników wlać ciepłą wodę wymieszaną z miodem, olej i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej.
Przykryć i odłożyć w ciepłe na 10-15 minut. Następnie naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40-45 minut.
Upieczony bochenek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Dodaj komentarz