Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 4-5 łyżek siemienia lnianego
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Obie mąki i drożdże wsypać do miski. Dodać siemię, ziarna słonecznika, sól i płatki owsiane, wymieszać. Odłożyć po 1 łyżce płatków owsianych i ziaren słonecznika.





Krok 2

Do suchych składników wlać ciepłą wodę wymieszaną z miodem, olej i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej.





Krok 4

Przykryć i odłożyć w ciepłe na 10-15 minut. Następnie naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40-45 minut.





Wskazówki

Upieczony bochenek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.