Jaja po kardynalsku

Lekkie i smaczne danie, idealne na letnie śniadanie. Jeśli lubisz jajka, powinnaś wypróbować ten przepis.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 średniej wielkości pomidory
  • - 2 jajka
  • - łyżeczka masła
  • - ok 1/3 łyżki soli
  • - ok 1/3 łyżeczki pieprzu
  • - tymianek
  • - świeży szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, przygotujemy nasze pomidory. Ścinamy wierzchnią część i wydrążamy miąższ. Następnie do środka wkładamy masło oraz szczyptę roztartego tymianku.



Krok 2

W kolejnym kroku pomidory układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, odciętą wierzchnią część także w nim umieszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 min.



Krok 3

Następnie pomidory wyciągamy i do każdego wbijamy surowe jajko oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu, gdy zetną się białka. Dekorujemy świeżym, drobno skrojonym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.