Lekkie i smaczne danie, idealne na letnie śniadanie. Jeśli lubisz jajka, powinnaś wypróbować ten przepis.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Wegetariańskie
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, przygotujemy nasze pomidory. Ścinamy wierzchnią część i wydrążamy miąższ. Następnie do środka wkładamy masło oraz szczyptę roztartego tymianku.
W kolejnym kroku pomidory układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, odciętą wierzchnią część także w nim umieszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 min.
Następnie pomidory wyciągamy i do każdego wbijamy surowe jajko oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu, gdy zetną się białka. Dekorujemy świeżym, drobno skrojonym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz