Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5 szkl. płatków owsianych
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 400 ml kefiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z 2 łyżkami podgrzanego kefiru, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Do drugiej miski wsypać obie mąki i płatki owsiane, wymieszać.





Krok 2

Do mąki dodać resztę podgrzanego kefiru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10 minut.





Krok 3

Po pięciu minutach do ciasta dodać sól, ziarna słonecznika, siemię lniane i oliwę. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 4

Następnie wyłożyć na posypany mąka blat i uformować bochenek. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.





Krok 5

Wyrośnięty bochenek naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.