Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Naleśniki z bitą śmietaną z dodatkie świeżych owoców to idealny sposób na sobotnie śniadanie w gronie najbliższych. Lekkość ubitej śmietanki Łaciatej zapewnia radość podniebieniu. Do naleśników możemy dodać ulubione owoce.

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ szklanki mleka
  • - 3 łyżki mąki (czubate)
  • - 5-6 łyżek wody
  • - 1 jajko
  • - 1/3 łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki cukru
  • - 200 g truskawek
  • - 2 banany
  • - Śmietanka Łaciata 30% (schłodzona)
  • - ok 1 łyżeczka oleju
  • - 6 listków mięty

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, ¾ porcji zimnego mleka oraz sól. Wszystko miksujemy na gładką masę.



Krok 2

Dodajemy wodę oraz resztę mleka. Mieszamy. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Banany kroimy w plastry.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy mikserem na sztywno. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej. Nalewamy ciasto naleśnikowe w takiej ilości aby pokryło całą patelnię. Smażymy z każdej ze stron do przyrumienienia.



Krok 4

Na każdy naleśnik nakładamy porcję ubitej śmietanki Łaciatej, naleśnik zawijamy. Układamy owoce i podajemy z listkiem mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.