Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Autor:

Ania321

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag drożdży
  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 garść otrębów pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g ziaren sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto wyrobić w robocie. Do maszyny wlać mleko, dodać olej, sól i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z otrębami oraz rozkruszone drożdże. Na wierzch wysypać ziarna. Wyrabiać w robocie przez około 5 minut. Jeśli ciasto jest za gęste to dodać jeszcze trochę mleka, tak aby uformowało się w kulkę.



Krok 2

Następnie wyłożyć na stolnicę do wyrośnięcia i zostawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.



Krok 3

Blachy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Wyłożyć ciasto do dwóch blach i znów odstawić do wyrośnięcia.



Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.