Danie: Śniadanie
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam
Ciasto wyrobić w robocie. Do maszyny wlać mleko, dodać olej, sól i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z otrębami oraz rozkruszone drożdże. Na wierzch wysypać ziarna. Wyrabiać w robocie przez około 5 minut. Jeśli ciasto jest za gęste to dodać jeszcze trochę mleka, tak aby uformowało się w kulkę.
Następnie wyłożyć na stolnicę do wyrośnięcia i zostawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Blachy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Wyłożyć ciasto do dwóch blach i znów odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz