Konfitura z aronii, jabłek i śliwek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ szkl. wody

Przygotowanie

Krok 1

Aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 24 godziny.



Krok 2

Śliwki umyć i usunąć pestki.



Krok 3

Obrane jabłka pokroić na kawałki.



Krok 4

Śliwki i jabłka włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, rozgotować. Wsypać przemrożoną aronię i smażyć do zgęstnienia. Następnie dodać cukier i smażyć ciągle mieszając około pół godziny. Pod koniec smażenia wlać sok z cytryny i wsypać cynamon.



Krok 5

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić zakrętki, odwrócić na 5 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.