Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Płatki migdałów rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać jajka, migały i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać mleko i ubijać jeszcze przez chwilę.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia przyciętym na kształt formy. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez pół godziny. Po tym czasie odkryć ciasto i piec jeszcze 20 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz