Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dag musu z dyni
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, olej, dodać mus z dyni i sól, wyrabiać około 10 minut.





Krok 2

Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna słonecznika. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.





Krok 3

Gotowe ciasto wyłożyć na deskę, uformować, włożyć do formy keksowej. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 4

Wyrośnięte ciasto ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 190-200°C.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.