Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, olej, dodać mus z dyni i sól, wyrabiać około 10 minut.
Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna słonecznika. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.
Gotowe ciasto wyłożyć na deskę, uformować, włożyć do formy keksowej. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 190-200°C.
Dodaj komentarz