Placuszki kukurydziane

Dla miłośników słodkiej kukurydzy, te placuszki są idealnym śniadaniem. Delikatne w smaku i proste w przygotowaniu. Dodatkowo ich barwa zachwycana.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 jajko
  • - 200 g kukurydzy z puszki
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 1/3 łyżeczki kurkumy
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • - olej kokosowy lub inny

Przygotowanie

Krok 1

Kukurydzę odcedzić z wody i dodać do miski. Dodajemy kurkumę i paprykę i wszystko blendujemy.



Krok 2

Dodajemy Śmietankę Łaciatą i jajko. Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Delikatnie mieszamy na gładką masę.



Krok 3

Patelnię smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ok 1,5 łyżki masy na 1 placuszek. Lekko rozprowadzamy masę. Smażymy przez 1,5 minuty, następnie przekładamy na drugą stronę i również smażymy przez 1,5 do 2 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.