Tosty francuskie to pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pieprz, sól oraz paprykę i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki chleba tostowego wkładamy do masy jajecznej tak, aby obydwie strony były „mokre” od jajka. Moczymy dosłownie 1-2 sekund, aby tylko pokryć masą jajeczną chleb.
Na rozgrzane masło układamy kromki chleba tostowego. Smażymy z jednej strony na mniejszym ogniu przez około 3 minuty, aby się zrumieniła. Następnie przekładamy na drugą stronę. Układamy na jednej kromce dwa plastry sera, na to dwa plastry szynki i znów kładziemy dwa plastry sera. Następnie przykrywamy drugą kromką, stroną, którą smażyliśmy jaką pierwszą. Całość smażymy przez około 4-6 minut. Tak, aby ser się rozpuścił.
W trakcie smażenia przekładamy kanapkę na drugą stronę. Jak już ser się rozpuści i tost przyrumieni to podajemy.
Dodaj komentarz