Tosty francuskie z szynką i serem

Tosty francuskie to pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżek śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego

Przygotowanie

Krok 1

Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pieprz, sól oraz paprykę i mieszamy.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki chleba tostowego wkładamy do masy jajecznej tak, aby obydwie strony były „mokre” od jajka. Moczymy dosłownie 1-2 sekund, aby tylko pokryć masą jajeczną chleb.



Krok 3

Na rozgrzane masło układamy kromki chleba tostowego. Smażymy z jednej strony na mniejszym ogniu przez około 3 minuty, aby się zrumieniła. Następnie przekładamy na drugą stronę. Układamy na jednej kromce dwa plastry sera, na to dwa plastry szynki i znów kładziemy dwa plastry sera. Następnie przykrywamy drugą kromką, stroną, którą smażyliśmy jaką pierwszą. Całość smażymy przez około 4-6 minut. Tak, aby ser się rozpuścił.



Krok 4 

W trakcie smażenia przekładamy kanapkę na drugą stronę. Jak już ser się rozpuści i tost przyrumieni to podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.