Szpinakowe muffinki

Muffinki szpinakowe bez jajka, to coś czego każdy powinien spróbować!

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 70 g cukru
  • 90 g świeżego szpinaku w liściach
  • 90 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1


Nastaw piekarnik na 180°C, a formę na muffiny wyłóż papilotkami.



Krok 2


Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki i odstaw. W drugiej misce umieść szpinak, wlej mleko i olej oraz zmiksuj na puree (blenderem). Dodaj banana rozgniecionego np. widelcem i ekstrakt, a następnie dobrze wymieszaj.



Krok 3


Połącz suche składniki z mokrymi, aż masa stanie się jednolita. Nakładać ciasto do papilotek do ⅔ ich
wysokości.



Krok 4


Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 18-20 minut, od razu po upieczeniu wyjmij formę i zostaw
w niej muffiny na ok. 5 minut, po czym odstaw i pozwól im ostygnąć. Posyp muffiny cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.