Chleb z makiem

Domowe pieczywo zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Pachnący i chrupiący chleb z pewnością będzie ulubionym dodatkiem śniadaniowym.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki maku

Zaczyn:

  • 5 g suchych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 szklanka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na zaczyn mieszamy. Użyta woda powinna być letnia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.



Krok 2

Drożdże zasypuje cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Po rozpuszczeniu dodajemy mąkę oraz sól. Cały czas mieszamy na wolnych obrotach. Najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Dodajemy zaczyn. Wsypujemy mak. Jednolite ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik 230 do stopni C. Przygotowujemy podłużną formę na chleb i smarujemy ją tłuszczem.



Krok 4

Pieczemy 5 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy 15 minut. Ponownie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.