Cukiniowy chlebek z bazylią

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 200 ml zsiadłego mleka Łaciate
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 łyżka przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • Białko
  • Czarnuszka do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać kilka łyżek mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Cukinie pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić. Gdy puści sok bardzo dokładnie odcisnąć.



Krok 3

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej, zsiadłe mleko i wyrabiać. Pod koniec dodać przyprawę z czarnuszką, posiekaną bazylię i odciśniętą cukinię, dokładnie wyrobić, odłożyć.



Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, ułożyć na przygotowanej blaszce lub w foremce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 5

Wyrośnięty chlebek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.



Wskazówki

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.