Tęczowy tort

Magia tego tortu tkwi w barwnikach spożywczych. Rainbow cake to idealny tort dla Twojego dziecka. Zachwyci wyglądem i smakiem. Na pewno sprawdzi się na przyjęciu i zrobi wrażenie na Twoich gościach.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka

Krem:

  • 400-500 g Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (w różnych kolorach)

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.



Krok 2

W osobnej miseczce miksujemy roztopione masło i cukier, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie dodajemy białka i ekstrakt z wanilii. Dodajemy mleko i składniki suche. Mieszamy.



Krok 3

Teraz pora na zabarwienie ciasta. Ciasto rozdzielamy do osobnych miseczek. Do każdej dodajemy barwnik i mieszamy z ciastem tak, by zafarbowało.



Krok 4

Każdą miseczkę z kolorowym ciastem wylewamy na oddzielną blaszkę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostygnięcia.



Krok 5

Teraz pora na przygotowanie kremu. Śmietankę Łaciatą ubijamy i powoli dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, miksujemy.



Krok 6

Wszystkie kolorowe części ciasta smarujemy ubitą śmietanką Łaciatą tak, by poszczególne warstwy trzymały się jedna na drugiej. Między każdą z nich musi znajdować się krem. Tort smarujemy kremem również z zewnątrz – boki i górę. Wkładamy do lodówki na około 3 h.



Wskazówki

Tort można dowolnie przyozdobić. Efekt kolorowego tortu ukazuje się po przekrojeniu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.