Magia tego tortu tkwi w barwnikach spożywczych. Rainbow cake to idealny tort dla Twojego dziecka. Zachwyci wyglądem i smakiem. Na pewno sprawdzi się na przyjęciu i zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.
W osobnej miseczce miksujemy roztopione masło i cukier, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie dodajemy białka i ekstrakt z wanilii. Dodajemy mleko i składniki suche. Mieszamy.
Teraz pora na zabarwienie ciasta. Ciasto rozdzielamy do osobnych miseczek. Do każdej dodajemy barwnik i mieszamy z ciastem tak, by zafarbowało.
Każdą miseczkę z kolorowym ciastem wylewamy na oddzielną blaszkę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostygnięcia.
Teraz pora na przygotowanie kremu. Śmietankę Łaciatą ubijamy i powoli dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, miksujemy.
Wszystkie kolorowe części ciasta smarujemy ubitą śmietanką Łaciatą tak, by poszczególne warstwy trzymały się jedna na drugiej. Między każdą z nich musi znajdować się krem. Tort smarujemy kremem również z zewnątrz – boki i górę. Wkładamy do lodówki na około 3 h.
Tort można dowolnie przyozdobić. Efekt kolorowego tortu ukazuje się po przekrojeniu.
Dodaj komentarz