Chleb żytni z suszoną śliwką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Zakwas:

  • ⅔ szklanki zakwasu
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 350 ml wody
  • 500 g mąki żytniej

Ciasto:

  • 450 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g orzechów laskowych
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Zakwas, mąkę żytnią i wodę mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę żytnią, sól i wodę. Śliwki i orzechy bardzo drobno kroimy i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie.



Krok 2

Masę odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na noc. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Formy do chelba smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub otrębami.



Krok 3

Chleby nacinamy z wierzchu i pieczemy przez około 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.