Jajka w papryce to pomysł na pyszne i kolorowe śniadanie. Idealne na pierwsze wiosenne dni, aby nacieszyć oko i podniebienie. Dodatkowo papryka jest źródłem cennych witamin a także wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy.
Danie: Śniadanie
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Papryki myjemy i od każdej odkrawamy górną część. Usuwamy środek. Kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm.
Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy z obu stron każdy plaster papryki przez ok 1-2 minut.
Kiedy papryki zmiękną wbijamy do każdej jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż białko się zetnie.
Podajemy z ulubionym pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz odrobiną sałaty.
Dodaj komentarz