Jajka sadzone zapiekane w papryce

Jajka w papryce to pomysł na pyszne i kolorowe śniadanie. Idealne na pierwsze wiosenne dni, aby nacieszyć oko i podniebienie. Dodatkowo papryka jest źródłem cennych witamin a także wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 papryki czerwone bądź żółte
  • - 6 jajek
  • - 2-3 łyżek masła
  • - ½ łyżeczki soli morskiej
  • - ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ulubione pieczywo
  • - sałata do podania
  • - 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Papryki myjemy i od każdej odkrawamy górną część. Usuwamy środek. Kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm.



Krok 2

Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy z obu stron każdy plaster papryki przez ok 1-2 minut.



Krok 3

Kiedy papryki zmiękną wbijamy do każdej jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż białko się zetnie.



Krok 4 

Podajemy z ulubionym pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz odrobiną sałaty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.